En dæmonisk mytologi af Ole Vincent Larsen.

Her ser vi udstillingskataloget til Claus Bojesens seperat udstilling i Galleri Ægidius i Randers den 16. September - 13. Oktober 1983.

En dæmonisk mytologi af Ole Vincent Larsen .

Claus Bojesen er en spændende kunstner, men ikke let at indkredse. I hans arbejder forenes påvirkninger fra de mere sære renæssance mestre med en levende interesse for østerlandsk præget ornamentalitet - og tværs gennem det hele går en overensstemmelse med de fremherskende tendenser i nutiden, noget, der dels kan ytre sig som en sprælsk spontaneitet , dels i dens modsætning : et minutiøst , næsten" glat " gestaltmaleri. Mange af Claus Bojesens akvareller har et kompositionelt centrum, en grundfigur. Det kan være en kvindeskikkelse, et arkaisk præget hovede eller dragelignende monstre. Alt sat ind i en ornamental ramme, bestående af sitrende masser af prikker eller dristigt henkastede penselstrøg, der danner en levende rytmik. I alle tingene er der noget diabolsk, noget dæmonisk til stede ! Det er der også i malerierne, hvor dele af den samme mytologi kan gå igen. Men her er billedrummet oftest strammere disponeret , og overfladen opererer med rumforskydning , som fremhæver tingenes varme og kolde karakter, når de fremtræder med en næsten klinisk skarphed i tegning og farvemodellering. Flåede dyrehoveder, invaliderede mandsfigurer , kvinder med ansigter som udfoldede vifter eller sneglespiraler danner grundelementerne, hvis ikke kunstneren viser os metafysiske stilleben genstande i gådefuld indbyrdes sammenhæng - tydeligvis inspireret af den klassiske surrealisme, men gjort helt med Claus Bojesens eget særpræg, der tilhører dagen i dag. Claus Bojesens bronce skulpturer er - i bogstaveligste forstand - hans visioner, der er trådt ud af lærredet og har fået direkte plastisk eksistens : piggede fabeldyr, " Viftefugle ", en hel zoo af bizarre indfald. En af dem har titlen " Kinesisk drage " .Forbindelsen til hans østerlandske akvareller anno 1983 er klar fra disse værker, der blev skabt i 1977 : Kunstneren har længe vidst, hvilken vej, han skulle gå. Man kunne omsmelte et af Claus Bojesens billeder til et digt :


Gudindens genkomst.  Afført sin yderhud / er hun der pludselig / trådt ud af eftermiddagens / uforanderlige blå hinde / endnu med et skær / af quatro cento / Hendes ansigt : snegl eller vinge/ Hendes køn : en slanges bolig. / Murenes brune utilnærmelighed / indkapsler gamle skrig / løvets hårde mønster / i Lyst og mørkt læder / er hentet et sted i sindets / lufttomme herbarium / hvor ingen nådens frugter/ kaster dansede frø /totalbilledet et hamrende / råb i gennemlidt  mol. /      Ole Vincent Larsen .    1983


 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

21.06 | 12:49

Hej Claus!
Fantastiske artikler i Kunstmagasinet.
Du har glædet en gammel Egill-fan.
Send mig din mail-adresse!
Hyggelig hilsen Ulf

...
05.11 | 17:54

Kære Claus

sidder pludseligt med Hrymfaxe nr. hvor udså fint og interessant har beskrevet min kunst,i 1987, hvor jeg bl.a. boede en tid i Paris.TAK Anita jørge

...
26.10 | 17:24

Hej Claus Bojesen !
Det er Gitte Arienti fra Frankrig der skriver til dig ..
ang. vores fælles gamle ven Ulla . Har du mulighed for at kontakte mig ret hurtigt?

...
28.12 | 11:33

God dag. Jeg søger på Leif Ottar, da jeg har et af hans malerie fra 70’erne, men får kun 2 hit. Denne side og irmapose nr. 71. Er han mon stadig aktiv?

...
Du kan lide denne side